Skip to content


Ψωμιάδειος Σχολή

Ένα κέντρο δια βίου μάθησης και εισαγωγής στον τομέα των τεχνικών επαγγελμάτων

Η Ψωμιάδειος Σχολή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ως κέντρο εκπαίδευσης τεχνικών επαγγελμάτων (βοηθών ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, και ψυκτικών). Σε αγαστή συνεργασία με τα εργαστήρια του ΕΛΚΕΝΕ, ευελπιστεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τεχνική εκπαίδευση και στην αναβάθμιση του ανειδίκευτου ανθρώπινου δυναμικού.

Το όραμα του ιδρυτή της, Χαράλαμπου Ψωμιάδη, μετουσιώνεται σε μια σύγχρονη σχολή που δίνει έμφαση στη δια βίου μάθηση και στην βοήθεια ανειδίκευτων ατόμων να αποκτήσουν υψηλού επιπέδου πρακτικές δεξιότητες που θα τους εξασφαλίσουν επαγγελματική αποκατάσταση και ένταξη στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Ψωμιάδειος Σχολή-Κοτύωρα-Ιστορικό αρχείο

Η διασύνδεση με επαγγελματίες του κλάδου και η άμεση και ρεαλιστική σύνδεση με τον επαγγελματικό χώρο εξασφαλίζουν στους σπουδαστές την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία δια ζώσης από καταξιωμένους επαγγελματίες. Τα υπερσύγχρονα εργαστήρια του ΕΛΚΕΝΕ, παρέχουν στους σπουδαστές, σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.

Η Ψωμιάδειος Σχολή, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΝΕ, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν κόμβο γνώσης και κατάρτισης για:

  • Νέους: Προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα και ευκαιρίες για νέους που θέλουν να ενταχθούν στο τεχνικό δυναμικό της χώρας.
  • Άνεργους κάθε ηλικίας: Παρέχοντας προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης τεχνικών δεξιοτήτων που θα τους εξασφαλίσουν την αδιάλειπτη επαφή με επαγγέλματα του τεχνικού κλάδου.
  • Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: Οι Πόντιοι ξέρουν καλά τη λέξη ξεριζωμός, μετανάστευση και διαφορετικότητα. Ενισχύοντας το κοινωνικό της έργο, η Ψωμιάδειος Σχολή δημιουργεί ειδικά τμήματα για τεχνική κατάρτιση νόμιμων μεταναστών και Ρομά, βοηθώντας τους να εργαστούν στον τεχνικό κλάδο και δίνοντάς τους την ευκαιρία να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό της χώρας.


Ιστορική αναδρομή

Η εκπαίδευση στα Κοτύωρα του Πόντου άρχισε να αναπτύσσεται από τα μέσα του 19ου αιώνα με φροντίδα της Εκκλησίας, της ελληνικής κοινότητας και ευεργετών που δώρισαν μεγάλα για την εποχή ποσά για την ανέγερση σχολικών κτηρίων.

Τα σχολεία λειτουργούσαν υπό την εποπτεία επιτροπής, τα δε ετήσια έξοδα εξασφαλίζονταν από τα έσοδα εγγραφής των μαθητών, που ήταν ανάλογα της οικονομικής επιφάνειας των γονέων τους, και από εκπαιδευτικούς εράνους που γίνονταν στην κοινότητα και τις εκκλησίες. Έτσι, η ελληνική κοινότητα Κοτυώρων, μέχρι λίγο πριν από την Ανταλλαγή, έχει να επιδείξει μια εξελιγμένη κοινωνία με υψηλό επίπεδο ελληνικής εκπαίδευσης για τα δεδομένα του τόπου και της εποχής.

Στη συνοικία της Υπαπαντής βρισκόταν η Αστική Ψωμιάδειος Σχολή Κοτυώρων, η οποία χτίστηκε τα έτη 1870-73 με δαπάνες 993.000 (χρυσές λίρες) του ευεργέτη Κώστα Σ. Ψωμιάδη, και λειτουργούσε ως Ημιγυμνάσιο, διατηρώντας μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα τα δευτερεία της εκπαίδευσης στον Πόντο μετά το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, το Φροντιστήριο της Αργυρούπολης, το Ημιγυμνάσιο Κερασούντος και το Γυμνάσιο Αμισού.

Πηγή: Σάββας Καλεντερίδης, Ανατολικός Πόντος, Eκδ. Ινφογνώμων, Αθήνα 2006

Η Σχολή κάλυπτε τις γυμνασιακές ανάγκες των παιδιών που ζούσαν στην περιφέρεια της μητρόπολης Νεοκαισάρειας και Κοτυώρων, στην οποία το 1911 υπάγονταν 117.000 πιστοί. Στις αρχές του αιώνα η σχολή παρείχε τα φώτα της ελληνικής παιδείας σε 350 μαθητές, αριθμός που μεγάλωσε τα επόμενα χρόνια. Σημειωτέων πως το 1913 οι μαθητές της Ψωμιαδείου Σχολής ίδρυσαν τον πρώτο μαθητικό σύλλογο στον Πόντο.

Σήμερα, στα δυτικά του ναού της Υπαπαντής σώζεται η βάση πάνω στην οποία ήταν οικοδομημένη η Ψωμιάδειος Σχολή. Ο όγκος και η μεγαλόπρεπη και αυστηρή πρόσοψή της με τους τέσσερις δωρικούς κίονες που αντίκριζαν τη θάλασσα του Ευξείνου διασώθηκαν μόνο σε ιστορικές φωτογραφίες.

Το Ελληνικό Κέντρο Ενεργειακών Ερευνών (ΕΛΚΕΝΕ ΨΩΜΙΑΔΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ) ιδρύθηκε το 2023 από τον εφευρέτη και ερευνητή Χαράλαμπο Ψωμιάδη προς τιμήν του πατέρα του Ιωάννη Ψωμιάδη, του παππού του Χαράλαμπου Δεληγιαννίδη (πρώην προέδρου και ευεργέτη της κοινότητας Πλατανακίων νομού Σερρών) και της ιστορικής μνήμης του ονόματος και της ποντιακής καταγωγής του.


Ψωμιάδειος Σχολή: Με εφόδια την ιστορία, την τεχνογνωσία και τον επαγγελματισμό, εργαζόμαστε και διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.